Fertima

Fertima Kimdir? 

Fertima, tarımsal üretimde kullanılan gübrelemeyi optimize ederek, verimi ve sürdürülebilirliği arttırmayı amaçlayan yerli bir tarımsal teknoloji firmasıdır. Ana ürünü, %100’ü Fertima mühendisleri tarafından geliştirilmiş olan, 4 ana model ve onlarca farklı versiyonu bulunan “Yeni Nesil Gübreleme Sistemidir.”

Bu sistem; tarlalar, bahçeler, topraklı-topraksız seralar gibi tüm tarımsal üretim alanlarında gübreleme süreçlerini otomatikleştirerek daha az gübre ile daha fazla verim alınmasına yardımcı olur.

Fertima’nın Kurulma Sebepleri Nelerdir? 

1. Verimlilik artışını tarımsal teknoloji ile mümkün kılmak: Dünyadaki nüfus artışıyla birlikte artan gıda ihtiyacı, tarımsal üretimde teknolojik altyapıyı zorunlu kılmaktadır. Fertima bu noktada üreticiye yüksek teknolojiye sahip ürünler sunarak verimlilik artışını sağlamaktadır.
2. Üreticinin karlılığını arttırmak: Tarımsal üretimdeki en önemli maliyet kalemlerinden biri olan gübrelemeyi optimize ederek her büyüklükteki üreticinin maliyetlerini düşürerek karlılığını arttırmayı amaçlamaktadır.
3.Türkiye’nin tarımsal potansiyelini değerlendirmek: Tarımsal üretimde önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye tarımına inovatif çözümler sunmayı hedeflemektedir.
4. Sürdürülebilir tarımı desteklemek: Toprak ve su kirliliği gibi birçok soruna yol açan konvansiyonel gübreleme tekniklerinden ziyade Fertima, tarımsal üretimde daha az su ve gübre kullanımı ile verimliliği arttırarak sürdürülebilirliği desteklemektedir.

Var Olan Çözümler Neden Yeterli Değildir? 

Rakip ürünlerin %90’ının yurtdışından geldiği Türkiye pazarında, ithal ürünler yerli tarım üreticileri için Türkçe dil desteği olmaması, yedek parçanın yavaş temini, teknik servis yetersizliği, yıllardır tarımsal teknolojiyi domine eden kurumsallaşmış firmaların kendilerini güncelleyememeleri sebebiyle yaşanan entegrasyon zorlukları gibi kısıtlar sunmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle var olan ürünler üreticinin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmaktadır.

Fertima bu problemleri hangi yöntemlerle çözmeyi planlıyor? 

Tüm makineler, 20 yıllık saha deneyimine sahip Türk mühendisler tarafından uzun süren AR-GE çalışmaları ile geliştirilmiştir. Bu ürünler rakiplerin kullandığı eski nesil yapılara göre güncel ve %99,9 stabilite ile çalışan, entegrasyon sıkıntısı yaşanmayan bir hidrolik orkestra ile çözüme kavuşturulmuştur. Lokasyon olarak Türkiye tasarımı ve üretimi olduğu için ithal ürünlere göre yedek parça temini ve servis hizmeti oldukça hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. İthal ürünlerde olduğu gibi lojistik maliyetleri eklenmediği için fiyat avantajı da yerli üretici için bir artıya dönüşmektedir.

Fertima Ürünler ve Entegrasyon Özellikleri 

1.Uygun PH Ayarlaması
Tarımsal üretimde, bitki kök bölgesinin pH ihtiyacı bitki türüne bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte genellikle 5-6.5 aralığındadır. Bu pH aralığı, bitkilerin gübre alımını en etkili şekilde gerçekleştirebildikleri aralıktır. pH ayarı, bilgisayar kontrollü sulama ve  gübreleme üniteleri sayesinde hassas bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu modern teknolojik çözümler, tarım verimliliğini artırarak sürdürülebilir bir üretim modeline katkı sağlamaktadır.


2.Hidrolik Altyapı 
Gübreleme hidrolik altyapısı, özel olarak PVC malzemesinden imal edilen boru ve bağlantı parçaları, enjektörler ve kimyasallara dayanıklı krom gövdeli pompadan oluşmaktadır. Bu modern yapı, tarım süreçlerindeki gübreleme ihtiyaçlarını karşılamak ve verimliliği artırmak adına önemli bir rol oynamaktadır.


3.Kontrol Bilgisayarı ve Elektriksel Kontrol Elemanları 
Tarımın her aşamasını başından sonuna kadar yöneten kontrol bilgisayarı, üretici üretim modeline uygun olarak sulama zamanını, miktarını ve gübreleme programlamasını otomatik olarak düzenler. Bu bilgisayar, sulama esnasında kullanılacak gübre ve asit miktarlarını belirlerken, sensör ölçüm değerlerini de göz önünde bulundurarak tarım süreçlerini optimize eder. Elektriksel kontrol elemanları ise ünitenin genel çalışmasını sağlamakla birlikte elektrik güvenliğini de temin eder.


4.Alüminyum Çerçeve ve İskelet Yapısı 
Ünitenin temel iskeleti; alüminyum çerçeve, hidrolik altyapı, kontrol bilgisayarı, elektrik panosu ve sensörleri içeren bir bütünleşik yapıdır. Alüminyum malzemenin seçimi, gübre ve asit kimyasallarından etkilenmeme ve paslanmama özellikleri sayesinde dayanıklılığı artırır. Bu entegre yapı, tarım süreçlerinin daha detaylı ve kontrollü bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Ayrıca, aşağıdaki resimde görülen sulama ve gübreleme ünitesi örneği, bu yapısal entegrasyonun bir örneğini sunmaktadır, böylece tarımın daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaktadır.